Persbericht

Koningskerkje

2 oktober 2002

 

'Het nest karakteriseert de inwoner'

 

"Ik wil gewoon dingen maken. En terwijl ik bezig ben het een af te maken, komt alweer het volgende beeld in mijn hoofd. Wat ik dan ook weer maken moet. En zo gaat het maar door." Dat vertelt Ans Verdijk, beeldend kunstenaar in Beugen.

Vanaf komend weekeinde exposeert zij in het Koningskerkje in Vierlingsbeek.

 

Ans Verdijk woont in de voormalige boerderij van haar ouders waar zij als enig kind opgroeide tussen het vee en de appelboomgaard. In de voormalige schuur heeft ze haar atelier. Daar liggen de objecten uitgestald die naar Vierlingsbeek moeten voor de expositie. Het centrale werk heeft zij gemaakt in het Europees Keramisch Werkcentrum in ‘s-Hertogenbosch. Enkele dagen voor de opening van de tentoonstelling legt ze daar de laatste hand aan. Want Ans is voortdurend bezig de beelden in haar hoofd vorm te geven in de realiteit. "Als kind wilde ik al dingen maken. Ik bouwde constructies van de appelkistjes van mijn ouders, van ijzer en papier dat ze voor de fanfare ophaalden. De kunstacademie was een logisch vervolg."

Verdijk werkt intussen in een heel eigen stijl en met combinaties van materialen en onalledaagse technieken die je in de kunstwereld niet vaak tegenkomt. Het resultaat zijn heel diverse beelden. Collages die vanuit het platte vlak de ruimte in komen, tafelkleden van keramiek, vloerkleden van schoenpunten. Een wandkleed blijkt van papier, knipwerk in een koeienhuid, een weefsel van knopen en knoopjes.

In een hoek van het atelier ligt wat misschien wel een centraal beeld in haar oeuvre is: een nest van de takken van een appelboom waarin zilveren vazen, kandelaars en andere kostbaarheden liggen. "Mensen verzamelen kostbare dingen maar de dingen veranderen, de mensen veranderen, de mode verandert, dingen verdwijnen maar het nest blijft bestaan."

Dat typeert zowel de kunstenares als haar werk: "Ik ben een verteller, met beelden en door beelden. Daarom zitten er vaak meer beelden in één werk. Ik kan niet alle verhalen in een ding kwijt. Wil ook graag twee of meer kanten ergens van laten zien. Zo vertel ik verhaaltjes maar hoop dat het ook meer is. Ik laat mijn manier van kijken en denken zien en hoop dat andere mensen daar iets mee kunnen. Zonder te veel te willen zeggen. Een beeld kun je, net als muziek, nog vormen naar je eigen geest. Daardoor kan kunst ook ontroeren, dat nemen mensen mee."

"Mijn werk lijkt misschien vrouwelijk, in materiaalkeus en beeld. Maar wie nader kijkt ziet meer.

Zoals het centrale werk in Vierlingbeek, een keramisch tafelkleed van enkele vierkante meters, waar ze drie maanden in het Werkcentrum aan gewerkt heeft. Het lijkt een kanten tafelkleed, uitgestald op een tafel als een podium of altaar. Dit 'tafelkleed' bestaat uit afgietsels van porseleinen beelden die in een collage zijn samengevoegd, een lappendeken van stukjes, in verschillende handschriften. De aandachtige beschouwer ziet mensen die door elkaar krioelen, parend en strijdend.

"De titel "The battle of the knees/Denise" geeft meteen de dubbelheid aan: hard en zacht, samen eten en strijden, een landschap voor wie omhoog klimt om door het kleed/heen te kijken. Een parodie op kanten randjes die als een taartversiering gespoten zijn, om het absurdisme van kanten kraagjes en richels te laten zien, zielig met afgehakte armen en benen.

Vervreemding en associaties, contrasten, strijd, dubbelheid wat is het wel en wat niet, daarvoor moet je goed kijken.

 

Poppetje die elkaar aanraken, romantisch lief en zacht of in strijd, een tafelkleed als een net gedekte tafel die na afloop de strijd laat zien, symbool voor mensen die verliefd geworden zijn aan tafel of juist met ruzie uit elkaar gaan, de tafel in een puinhoop achter latend."

Het is maar een van de vele beelden die ze in de loopt de jaren gemaakt heeft. De meest opvallende overeenkomst is het collageachtige, het samenvoegen van veel beelden, die op zijn minste contrasteren of zelfs de strijd met elkaar aangaan. Een ‘uittreksel’ noemt Ans Verdijk dat. Een uittreksel uit het leven, gebeurtenissen uit heden en verleden, van ver en nabij.

 

Ans Verdijk praat graag over haar werk. Bij de opening op zondag 6 oktober in het koningskerkje aan de Spoorstraat in Vierlingsbeek om 15.00 uur en nog eens op 17 oktober als ze aan de hand van dia’s haar hele oeuvre toelicht.