EINDHOVENS DAGBLAD

 

 

Van barbie-arm tot gehoorapparaatje

 

"Mensen verzamelen tijdens hun leven allerlei spullen", vertelt kunstenares Ans Verdijk. "Dingen die door de verzamelaar als echte 'kostbaarheden' worden gekoesterd." Die gekoesterde objecten -van barbie-arm tot gehoorapparaatje- plus een heleboel gevonden prullen met een ongetwijfeld minder persoonlijke geschiedenis, verwerkt Verdijk tot een waar kijkspektakel. Haar objecten maken de expositieruimte van het gemeentehuis in Veldhoven tot een museumzaal vol hedendaagse 'reliekschrijnen'. Verdijk gaf de tentoonstelling in Veldhoven een titel met voor de hand liggende dubbele bodem mee: 'Verknipte Blikken'. Basis voor veel van de kunstwerken ligt dan ook bij koektrommels en theeblikken.

 

EXPOSITIE

 

'Verknipte blikken' van Ans Verdijk, De Verdieping, Meiveld 1, Veldhoven. Open: ma t/m vr: 9-17 uur. Di t/m 19 uur.

 

door Verily Klaassen

 

Verdijk knipte en sneed er op los en maakte van de bekende blikken nieuwe composities die het 'Droste effect' met gemak overstijgen. Verdijk creŽert met een vracht aan snuisterijen een nieuwe, sprookjesachtige wereld waarin we van harte uitgenodigd worden. Werken die met geen mogelijkheid in ťťn oogopslag te bevatten zijn, maar ons verleiden met het oog langs de vele kralen, poppetjes, haken en ogen te dwalen. Overigens vrijwel allemaal op kleur gesorteerd, dat wel.

Naast de driedimensionale objecten hangen ook collages en werken op papier. Daar zien we dat bijna alles voor Verdijk aanleiding tot een werk kan zijn; zij verknipte al haar ontvangen kerstkaarten tot een groot nieuw werk, waarbij zij de voorgedrukte wens 'Gelukkig Nieuwjaar' tot een nieuw motief vlecht. In de bovenzaal van 'De Verdieping' gaat Verdijk nog een stapje verder. Daar staan objecten opgesteld alsof het relikwieŽn zijn. Op fluwelen kussentjes en afgeschermd door perspex bakken krijgen haar objecten moeiteloos het aura van eeuwenoude museumstukken.

 

Een deel van de presentatie van Ans Verdijk bij De Verdieping in Veldhoven.†††††† foto Freekje Groenemans