de Gelderlander. vrijdag 16 januari 2004

 

 

 

WEIJERKAPEL

.........................................................................................

Ans Verdijk puzzelt

kunstwerken bij elkaar

 

 

Door onze verslaggever

.............................................................……………………

BOXMEER   x    Knopen, draden, bollen wol, breinaalden, hout, papier en zilveren objecten. Een enorme diversiteit aan objecten die één ding gemeen hebben: het zijn voorwerpen die uit hun alledaagse omgeving zijn weggehaald om buiten hun context om weer samen geplaatst te worden.

 

In de tentoonstelling van Ans Verdijk in de Weijerkapel in Boxmeer is te zien hoe de kunstenares monteert, assembleert, plakt en diverse objecten aan elkaar naait. Hierdoor ontstaan er onder meer vloerkleden en wanddecoraties van knopen uit de periode 1999 tot 2001 die speels van karakter zijn en tevens een vrouwelijkheid suggereren door de fragiliteit, de subtiliteit en het evenwicht in het geheel. Naast de kleden komen deze aspecten ook naar voren bij het werk Nickplace, een grijs pastelkleurig koeienvel waaruit Verdijk spelende, liggende dartelende mensen heeft uitgeknipt om daarmee aan te geven dat ieder mens zijn eigen plekje en eigen beleving heeft. De uitgeknipte figuren heeft ze als stukjes van een legpuzzel op meerdere hoopjes gelegd zodat ze op ieder moment weer hun eigen plekje in kunnen nemen.

 

Het belangrijkste in de werken van Ans Verdijk is dat haar werken heel herkenbaar zijn door de combinatie van alledaagse en persoonlijk voorwerpen. Maar juist daarin zet zij de beschouwer ook op het verkeerde been. Het herkenbare is tot een soort cultobject geworden dat een mythische achtergrond lijkt te hebben omdat hierin het eeuwenoud verzamelen van voorwerpen, al dan niet kostbaar, verhaald wordt.

 

Ans Verdijk studeerde van 1977 tot 1982 aan de Koninklijke Academie voor kunst en vormgeving in 's-Hertogenbosch. Zij exposeerde in diverse galerieën en musea in Nederland en daarbuiten.

......................................................

In de Weijerkapel is tot en met 22 februari een aantal van haar meest recente ruimtelijke werk en een aantal digitale fotocollages op keramiek laten zien. De kapel is dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 21.00 uur open, zaterdag van 10.30 tot 16.00 uur.